26200, м. Мала Виска, вул. Спортивна, 6, тел. +380 (5258) 5-14-54, e-mail: mviskarada@ukr.net

Фільтрувати матеріали за датою: Середа, 11 травня 2022

 

    З початком сільськогосподарського сезону в приватних домогосподарствах, на присадибних та дачних ділянках господарі висаджують городину, садки та сільськогосподарські культури, застосовують різноманітні засоби захисту рослин, пестициди та агрохімікати. Власники приватних домогосподарств обробляючи  свої посіви пестицидами та агрохімікатами можуть завдати шкоди здоров’ю тих громадян, які проживають поряд.

Найпоширенішим способом застосування пестицидів та агрохімікатів у побуті є обприскування рослин. Деякі господарі поспішають застосувати хімічні препарати для захисту свого урожаю не зважаючи на погодні умови – особливо зараз, коли вітер поривчастий та сухий, підіймає багато пилу і крапель хімічних засобів та переносить їх на великі відстані, завдаючи шкоди як самим працюючим, так і багатьом сусідам. Також проблемою є використання механізованих засобів обприскування на присадибних ділянках, власних городах, що збільшує площу обробки, скорочує час робіт, але при цьому не контролюється дистанція обприскування та ураження сусідніх ділянок.

Щоб уникнути  ризиків нанесення шкоди здоров'ю населення при застосуванні агрохімікатів в сільському господарстві треба дотримуватись вимог державного санітарного та екологічного законодавства. Щоб уникнути прикрих випадків отруєння необхідно суворо дотримуватись правил поводження із пестицидами.

Поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано законами України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про бджільництво», Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, і доповненнями до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

Відповідно до Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98

«Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» забороняється:

  1.     Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях  лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також усередині густонаселених житлових кварталів.
  2. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень в межах населеного пункту дозволяється тільки з 22:00 до 07:00 ранку, а за межами населеного пункту всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Роботи необхідно проводити в безвітряну погоду. При швидкості вітру більше 4 м/с обприскування не допускається.
  3. Перед проведенням обробок об'єктів, розташованих в межі або поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки та оповістити людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в обробленій зоні (за два дні до початку захисних хімічних заходів повідомляти сільські ради, пасічників та інших зацікавлених осіб). У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Місцеве населення повинно бути проінформоване про час і місце запланованих обробок шляхом оголошення по радіо, встановлення попереджувальних написів. Відповідно до судової практики можна стверджувати, що належним повідомленням у випадках використання пестицидів господарствами буде публікація відповідного оголошення у місцевих газетах, або сайті громади. У разі, якщо пестициди було застосовано, але населення та власників суміжних сільськогосподарських угідь попереджено не було та у зв’язку з цим останнім було завдано збитків, потерпілі мають повне право звертатися до суду.
  4. У масштабі населеного пункту забороняється повсюдна, одночасна обробка рослин однотипним препаратом, яка може обумовити масове надходження в атмосферне повітря населених пунктів аерозолю та парів токсиканта. Такі ситуації регулюються календарним графіком робіт, чергуванням асортименту препаратів в період інтенсивних обробок.
  5. Для обробки індивідуальних садів та городів у межах населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені до роздрібного продажу «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього. Рекомендується в межах населеного пункту застосовувати біологічні методи боротьби зі шкідниками.
  6. Забороняється залишати пестициди та отруєні принади без охорони в місцях застосування, на польових станах, індивідуальних господарствах і інших місцях.
  7. До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до "Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами" (затверджено Постановою Кабінету Міністрів України N 746 від 18.09.95). Усі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються у спеціальних журналах.
  8. В межах населеного пункту дозволяється обприскування ранцевими обприскувачами при швидкості вітру до 4 м/с , а за межами обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).
  9. У зоні роботи з пестицидами мають бути обладнані місця для відпочинку і споживання їжі, які забезпечуються бачками з питною водою, рукомийником і медичною аптечкою. Це місце повинно розташовуватися не ближче 200 м від межі застосування пестицидів.
  10. До виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, жінки, що годують дітей особи, що мають медичні протипоказання за станом здоров’я, а також особи, зазначенні у переліку важких робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, визначених МОЗ. Діти шкільного та дошкільного віку не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблених ними площах.
  11. Керівники фермерських господарств, приватні підприємці зобов'язані надавати в розпорядження працюючих з пестицидами засоби механізації, спеціальний одяг і спецвзуття, засоби захисту рук, органів дихання, зору, проводити навчання правилам техніки безпеки відповідно до вимог ГОСТ 12.0.004-90. Тривалість роботи з пестицидами першого і другого класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години, з іншими — 6 годин на добу (з доробкою іншої частини робочого дня на операціях, не пов'язаних із застосуванням пестицидів).

Ключ до безпечного  використання пестицидів та агрохімікатів в сільському господарстві - суворе дотримання  правил  їх внесення.

 

Опубліковано в Новини

Архів Новин

« Травень 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Останні Новини