26200, м. Мала Виска, вул. Спортивна, 6, тел. +380 (5258) 5-14-54, e-mail: mviskarada@ukr.net

Відділ Держпродспоживслужби у Новоукраїнському районі

 


 

ЩО ПОСІЄШ, ТЕ Й ПОЖНЕШ 

12 СЕРПНЯ 2021 розміршрифту 

Незабаром розпочнеться посів озимих сільськогосподарськихкультур, тождо початку посівної самечас дізнатися, наскільки якісне насіннябуде висіяне підурожай наступногороку.

Одним із основних факторів одержання високих врожаїв є використанняна посів якісного насіння з високими сортовимита посівними якостями. Визначення сортових якостей насіння здійснюєтьсяшляхом польового оцінювання, ділянкового (грунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю.

Посівні якості насіння– це сукупність показників якості насіння, що характеризують придатність йогодо посіву (схожість, енергія проростання, чистота, маса1000 шт., життєздатність, вологість, зараженістьхворобами, заселеність шкідниками). Схожість, без сумніву, є найбільш важливим показником. Рівень схожості, встановленийстандартом, забезпечує нормальне проростання насінняв польових умовах і формування необхідної густоти рослин.

Існують поняття лабораторноїта польової схожості насіння. Лабораторна схожість насіння визначаєтьсяшляхом його пророщуванняза оптимальнихумов протягом конкретногодля кожної культури терміну (для більшостікультур – 7-8 діб). Польова схожість насіння, як правило, відрізняється від лабораторної, її показники можутьбути дещо нижчими, аджев лабораторіях створюються ідеальні умовидля проростання насіння, щоне завжди можливов польових умовах. Це пов’язано з впливомнизки чинників, таких як температура й вологість ґрунту, строки і глибина посіву, рівень агротехніки тощо.

Не менш важливим показником є енергія проростання насіння, що характеризує його здатність швидко ідружно проростати. Цю властивість має здорове насіння. Масу насіння основної культури, вираженуу відсоткахдо загальної маси насіння, називаютьчистотою насіння. Якщо відсоток чистоти нижче, ніж встановленостандартом, таке насінняне допускаєтьсядо посіву, а піддається вторинній очистці. Знаючичистоту і схожістьта визначивши масу1000 насінин можна з високою точністю розрахуватинорму висівуна гектар іне витратити зайвий посівний матеріал.

Має значення й перевіркана заселеність насіння шкідниками, які пошкоджують насіння, а продукти їх життєдіяльності спричиняють розвиток грибковиххвороб і пліснявіння. Попередня перевірка насіння сільськогосподарськихкультур на зараженістьхворобами має важливе значення, адже результатитаких досліджень будуть достатньою підставоюдля прийняття рішенняпро доцільність проведення обробки насіннята підбір протруйника необхідногоспектра дії. Володіючи повною інформацієюпро якість насіння, аграрій розуміє, який протруйниктреба придбати, чи потрібна передпосівна обробка стартовими мікродобривамита чи варто сіяти це насіння взагалі.

Вартість повного дослідження проби насінняна посівні якості є помірною, а отримані результати дозволяють заощадитидесятки тисяч гривеньу подальшому. Послуги з визначення посівних якостей насінняв області надають чотири державних лабораторії Держпродспоживслужби. З переліком цих лабораторій, а також інформацієюпро вартістьтаких лабораторних досліджень можна ознайомитися за цим посиланням.

За роз’ясненнямита консультаціями звертайтесядо відділуконтролю в сфері насінництвата розсадництва управління фітосанітарної безпеки зател.: +380501717369. Ми знаходимосяза адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 404.